1. Babfőzelék. Csakis saját kertben termett óriás tarkababból és csípős kolbásszal. Habarva, nem rántva. Ugyanebből bableves is jöhet vagy sólet.
2. Sushi, főleg a lazacos és vajhalas nigirik. SOK garival.
3. Vajban kisütött csirke- vagy kacsamáj (esetleg baconbe csavarva), nagyi-féle köményes kiflivel és tejfölös uborkával. Utóbbit papírvékonyra vágva, ahogy csak a nagyi öreg, ütött-kopott szeletelőjével lehet.
4. Palacsinta. Túrós, mézes-diós (saját találmányom) és csokis vagy kakaós.
5. Tatárbifsztek pirítóssal és teával.
6. Sterc. Ezt nagyjából senki sem ismeri, aki más vidékről való: jó nagy adag lisztet kell folyamatosan keverve megpirítani, amíg drappos színe nem lesz és már nem száll. Közben apró szalonnát is sütünk serpenyőben. Itt jön a nehéz rész: forró vizet kell a lisztre adagolni, miközben folyamatosan keverjük, hogy ne maradjon száraz sehol, ja, és közben az edényt sem árt tartani, mert csúszkál. Minimum három kéz kéne hozzá. És akkor még eltalálni, hogy se ragacsos ne legyen, se száraz... ha ez nagyjából sikerült, hozzákeverjük a szalonnát és még fedő alatt pároljuk egy kicsit. Tálalásnál tejfölt rakunk rá. Hótt egyszerű kaja, de nagyon finom tud lenni.
7. Vörösboros pörkölt, marhából vagy valamilyen vadból. Kenyérrel tunkolva. A maradékból meg gulyás legközelebb.
8. Steak, mediumra sütve, fokhagymás tejföllel meg krokettel, esetleg valamilyen lángossal.
9. Nagyi-féle halászlé és hozzá fokhagymás-tejfölös lángos. (Igen, kicsit se vagyok tejfölmániás.)
10. Tárkonyos raguleves. Nyúlból nagyon finom, de lehet csinálni gombával és másfajta húsokkal is, a lényeg a sok zöldség és a régi magyar fűszerek. Meg a tejföl. :D
+1 Süti: A szakácskönyvben "egytojásos torta" néven futó hatlapos. Én csak öt lappal szoktam csinálni, nagyon vékonyra kell nyújtani és a felfordított tepsi hátulján sütni, aztán karamellás krémmel tölteni. Jó sok krém kell és legalább egy napot kell állnia, hogy megpuhuljon. Nagyon macerás, úgyhogy csak karácsonykor szoktam sütni.
Jók voltak még, de nem jutottak be: héjában sült krumpli (pirított hagymával, vajjal és tejföllel), rizsfelfújt borsodóval, rántott nyúlcomb, nagyi mákos kalácsa (mézzel csinálja a főtt mákot), húsos pite (igen, OLYAN húsos pite)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése